Gymnasievalet

Att välja till gymnasieskolan kan för många elever kännas stort och svårt. Det är ett stort beslut, men inget val för livet. Det finns olika vägar att senare i livet komplettera sin utbildning eller byta inriktning på sitt studie- eller yrkesval.

För att gymnasievalet ska bli ett så bra val som möjligt är det viktigt att man försöker ta reda på så mycket man kan om två saker: sig själv och alternativen.

Saker att funder på om sig själv kan t.ex vara: Vad är jag bra på? Vilka är mina intressen? Vad tycker jag är roligt i skolan? Vad vill jag att min gymnasieutbildning ska leda till?

Saker att ta reda på om alternativen kan t.ex vara: Vilka gymnasieprogram finns? Vad läser man på de olika programmen? Vilket/vilka gymnasieprogram är jag intresserad av? På vilka skolor finns de program som jag är intresserad av?
Det är också viktigt att tänka igenom: Vad kommer att krävas av mig på det gymnasieprogram jag väljer? Kommer jag klara av det och kommer jag tycka att det är kul? Välj med hjärtat och hjärnan!

Ta reda på så mycket som möjligt, fråga, var nyfiken och ifrågasätt, gå på skolornas Öppna Hus. Tänk på att du väljer vad du ska göra de närmsta tre åren.

 

Tidsplan för Gymnasievalet år 2017
 
Onsdag den 18 januari 2017 – Öppnar sidan för gymnasievalet – https://www.gyantagningen.se/
Onsdag den 15 februari 2017 – Stänger sidan för gymnasieval kl. 24.00.
Tisdag den 18 april 2017 – Preliminärt antagningsresultat visas på https://www.gyantagningen.se/ på eftermiddagen.
Torsdag den 20 april 2017 – Gymnasieantagningens sida https://www.gyantagningen.se/ Öppnar för omval.
Måndag den 15 maj 2017 – Sista dagen för omval – Gymnasieantagningens sida https://www.gyantagningen.se/ stänger kl. 24.00.
Fredag den 30 juni 2017 – Eleverna får sina Antagningsbesked.

Som stöd inför valet erbjuds alla elever samtal med skolans studie- och yrkesvägledare.

Mer information och hjälp finner du på Gymnasieantagningen samt Utbildningsinfo.

Dela: