Marco Alberto Ippolito 2016

Bredängsskolan är för sjunde året i rad inbjudna till den internationella pristävlingen Marco och Alberto Ippolito i Kalabrien. Tävlingen arrangeras av den italienska lärar- och skolledarorganisationen FNISM.

Efter att i år 7-9 ha skrivit noveller, dikter och fotograferat på temat solidaritet, vänskap och medmänsklighet, har skolan valt ut fem elever som ska delta i årets konferens. Årets specifika tema är "Ungdomars möjligheter att påverka samhället``. Eleverna har arbetat fram ett dokument och en film som ska handla om hur vi i Sverige arbetar för att ungdomar ska bli delaktiga i samhället. Dessutom ska eleverna delta i konferensen och utarbeta ett gemensamt slutdokument med titeln: "Ett europeiskt ungdomsråd".

Konferensen äger rum i Italien 11-15 maj 2016.

De elever som följer med är Hamza, Diana och Katia från åk 8 samt Alexander och Kehi från åk 9. Förutom att de skulle ha bidrag med i tävlingen var kraven även att de skulle vara studiemotiverade, skötsamma och kunna föra samtal på engelska. De vuxna som deltar i konferensen är vår biträdande rektor Ulrika och vår samordnare för skolans Internationella projekt Ilias.

Under våren har dessa elever i stort sett helt självständigt skrivit en rapport och gjort en film om hur man arbetar med tävlingens tema på nationell, regional och lokal nivå. På skolan intervjuade eleverna biträdande rektor. De intervjuade även kommunalfullmäktige, politiker från stadsdelen och riksdagen, samt även Sveriges ungdomsråds organisationschef. Hela rapporten skrevs på engelska.

På plats i Italien kommer de att delta i samtalsgrupper med elever från 10 länder, däribland Portugal, Tyskland, Polen, Rumänien, Grekland och Italien. Goda chanser att utveckla sina språkkunskaper och den sociala kompetensen finns således.

I maj genomfördes en mycket givande resa tillsammans med eleverna, som också resulterade i två priser. Mer om elevernas redovisningar hittar du här.

Tack till alla medverkande!

Margot, Elise, Ullrika och Ilias